Tapflo
BROSZURY

Pompy śrubowe HYFEED

 

Dane techniczne

Wydajność pompy: do 52,5 m3/h
Maks. ciśnienie robocze: 24 bary
Maks. rozmiar cząstek stałych: 40 mm
Wymiary wewnętrzne zbiornika zasypowego: 263 x 150 mm, 350 x 240 mm, 518 x 349 mm

TYPOWE APLIKACJE

Przykład zastosowania

Przemysł spożywczy

Owocowe puree i przeciery, sosy karmelowe, sosy czekoladowe, przeciery z kasztanów, przeciery warzywne, sosy.

 

Pompa śrubowa serii HyFeed z gamy pomp Moineau™ jest idealna do przenoszenia cieczy o wysokiej lepkości, niejednorodnych z cząstkami lub bez, o konsystencji pasty, a nawet mediów lepkich i wrażliwych bakteriologicznie. Pompa tej serii opiera się na sprawdzonej konstrukcji Easyfeed, ale konstrukcja pompy Hyfeed idzie o krok dalej pod względem higieny - całe urządzenie, w tym wysoce higieniczny lej zasypowy oraz opatentowana ślimakowa śruba podająca zostały zaprojektowane w całości zgodnie z najsurowszymi wytycznymi EHEDG.

Aby ułatwić przepływ bardzo lepkich oraz/lub kleistych produktów, pompa HyFeed jest wyposażona w specjalny lej zasypowy o pionowych ściankach. Lej ten wykonany jest w całości ze stali nierdzewnej 316L i charakteryzuje się wysoce higienicznym wykończeniem. Materiał ten oferuje zgodną z EHEDG chropowatość powierzchni (Ra) mniejszą niż 0,8 μm i spawanie bezpieczne dla żywności.

Pompa serii Hyfeed jest specjalnie dostosowana do rynku świeżej żywności i kosmetyków. Została zaprojektowana zgodnie z zaleceniami i wymaganiami dotyczącymi żywności, aby uniknąć obszarów retencji i ułatwić czyszczenie. Konstrukcja pomp serii Easyfeed jest zgodna z Rozporządzeniem WE 1935/2004 a także z wymogami stawianymi przez FDA. Pompa Hyfeed to także zdobywczyni nagrody Hygienic Design Award przyznawanej przez European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG).

FUNKCJE I ZALETY

  • Uniwersalność i wysoka wytrzymałość - przenoszenie różnych produktów: niejednorodnych lub nie, płynnych lub o wysokiej lepkości, z cząstkami lub bez, o konsystencji pasty, tłustych oraz mediów o lepkości do 80 000 cP.
  • Stworzona do kontaktu z żywnością - konstrukcja bez obszarów retencyjnych, elementy będące w kontakcie z pompowanym medium certyfikowane do kontaktu z żywnością. Części ze stali nierdzewnej AISI 316L charakteryzują się spoinami o jakości spożywczej oraz chropowatością zgodna z aktualnymi wymogami rynku.
  • Stały przepływ - wolny od pulsacji przepływ wprost proporcjonalny do prędkości.
  • Uproszczona konserwacja - przekładnia z elastycznymi tytanowymi szpilkami (bez otwartych lub zakrytych połączeń).